Vajaa vuosi sitten oikeustieteellinen opetus siirtyi verkkoon. Etäopiskelu vaati sekä opiskelijoilta että professoreilta nopeaa sopeutumista uuteen tilanteeseen. Opiskelijan näkökulmasta todettakoon, että tilanne tuntui alkuun jännittävältä, kun opiskelu yliopistolla tai kirjastoissa vaihtui kotona opiskeluun.
Vapaa-aika ja opiskelu on ollut hankala pitää erillään, kun opiskella pystyy vain kotoa käsin ja tärkeät yliopistolla opiskelun tuomat sosiaaliset kohtaamiset ovat kadonneet. Sosiaalisten kontaktien vaaliminen ja uusien luominen verkon välityksellä on myös osoittautunut haastavaksi. Moni vierastaa Zoomissa pidettäviä tapaamisia. Ainejärjestöjen järjestämiin etätapahtumiin osallistuvat yleensä vain muutamat samat henkilöt. Satunnaisia kohtaamisia tuttujen kanssa tai uusiin ihmisiin tutustumista ei näin ollen tapahdu tällä hetkellä juuri ollenkaan.
Etäopetukseen siirtyminen on vaikuttanut myös opetuksen järjestelyihin ja sen laatuun. Tällä hetkellä luento-opetus tapahtuu Zoomissa tai Echo360-alustalla, jonne voi ladata videoita luennoista. Tentit puolestaan tentitään joko Moodlessa, joka on virtuaalinen oppimisympäristö tai yliopiston sähköisissä tenttitiloissa eli Exam-tiloissa. Etäopiskelu on lisännyt huomattavasti erityisesti Moodlessa järjestettävien tenttien määrää.
Opetuksen laadusta voidaan todeta, että opetuksessa on aikaisemminkin ollut kurssikohtaisia eroja, mutta etäopetus on suurentanut kuilua hyvin järjestettyjen ja keskivertaisten kurssien välillä. Toiset professorit ovat panostaneet erityisen paljon siihen, että ovat tavoitettavissa myös etäaikana ja esimerkiksi videoineet luentoja. Toisia on ollut entistä hankalampaa saada kiinni ja joitain luentoja on ollut hankala seurata, kun opetusta ei ole muokattu Zoomiin tai Echo360:n sopivaksi. Myös tenttien vaativuudesta ja järjestelyistä ollaan montaa mieltä. Etäaikana osa tenteistä on ollut helpompia kuin yleensä, sillä apuna on voinut käyttää internetistä löytyviä lähteitä ja osa tenteistä on tehty todella haastaviksi nimenomaan siksi, että lähteitä on mahdollista etsiä.
Kaiken kaikkiaan, vaikka siirtyminen verkkoon ei ole toiminut saumattomasti, on etäopetuksella hyviäkin puolia. Se on tarjonnut joustavampaa opiskelua ja esimerkiksi Ehco360:een luentojen videotallenteet ovat mahdollistaneet sen, että luennon on voinut katsoa silloin, kun itselleen sopii. Etäopetukseen on pikkuhiljaa tottunut ja opetuksen ja tenttien järjestelyt ovat tasaantuneet. Moni toivookin, että sama joustavuus ja mahdollisuus seurata luentoja etänä tai jälkikäteen videolta säilyy. Kuka tietää, ehkä etäopetus on tulevaisuudessa yliopistossa opiskelun pääasiallinen suoritustapa niillä aloilla, joilla lähiopetus ei ole välttämätöntä.
Noora Sirola
Turun yliopisto
Oikeustieteellinen tiedekunta