Ajankohtaista

EUIPO:n raportti: Teollis- ja tekijänoikeuksien loukkaukset sosiaalisessa mediassa

By 18 toukokuun, 2021 No Comments

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) on julkaissut raportin toteuttamansa tutkimuksen perusteella sosiaalisessa mediassa tapahtuneiden teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksien määrästä ja laajuudesta. Tutkimus toteutettiin neljältä sosiaalisen median alustalta (Facebook, Twitter, Instagram ja Reddit). Tutkimuksessa tarkasteltiin vain julkisia keskusteluja.

Ensimmäisessä osassa pyrittiin kuvaamaan erilaisia sosiaalisen median käyttötapoja, joilla on mahdollinen liityntä teollis- ja tekijänoikeuksien loukkaamistoimiin. Tulosten perusteella 11 prosenttia fyysisiä tuotteita koskevista keskusteluista saattaa liittyä väärennöksiin ja 35 prosenttia digitaalista sisältöä koskevista keskusteluista saattaa liittyä piratismiin. Fyysisten tuoteryhmien osalta mahdollisesti loukkaava keskustelu kohdistui eniten vaatteisiin ja koruihin, kun taas digitaalisen sisällön osalta suurin määrä keskustelusta kohdistui sähköisiin kirjoihin, TV-ohjelmiin ja musiikkiin.

Tutkimuksen toinen osa tarkasteli tuoteväärennösten ja piratismia koskevan keskustelun suhteellista osuutta verrattuna aitoihin tuotteisiin ja lailliseen tekijänoikeudella suojattuun digitaaliseen sisältöön. Eri alustat erosivat tässä suhteessa siinä, mihin tuoteryhmiin mahdolliset loukkaukset kohdistuivat eniten. Instagram erottui pääasiallisena tuoteväärennösten ja tuotteisiin liittyvän keskustelun alustana. Reddit puolestaan oli käytetyin alusta elokuviin ja TV-ohjelmiin liittyvälle keskustelulle, kun taas Twitter nousi suosituimmaksi musiikkiin ja sähköisten kirjojen osalta. Facebookin osalta on vaikea päätellä, yksityisten ryhmien ja keskustelujen keskeisyydestä johtuen,  loukkaavan toiminnan laajuutta kyseisellä alustalla.

Kolmanneksi tutkimus pyrki tunnistamaan liiketoimintamalleja, jotka ovat tyypillisiä teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksille. Tässä kuitenkin osoittautui hyvin vaikeaksi havaita toistuvaa kaavaa.

Tutkimus kokonaisuudessaan osoitti sosiaalisen median alustojen toimivan toistuvasti kanavina tuotteita sekä digitaalista sisältöä koskevien teollis- ja tekijänoikeuksien loukkaamiselle. Varma loukkauksen tunnistaminen on kuitenkin erittäin vaikeaa johtuen muun muassa jatkuvasti muuttuvista menettelytavoista sekä tuotteiden ja sisällön tarjoamisen hajautumisesta laajalti eri alustoille.

Tutkimusraportti löytyy täältä.

Leave a Reply